Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, koncentrat pomidorowy, drożdże i sól. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ok. 5 minut, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką stół. Dzielimy na 6 części, z każdej z nich formujemy długie paluchy, które przekładamy na tacę wyłożoną pergaminem. Paluchy przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30-45 minut w ciepłe miejsce.
grillowanie
9 min
grillowanie
4. Grilla rozgrzewamy, wyrośnięte paluchy smarujemy oliwą. Kładziemy je na rozgrzany ruszt i grillujemy przez 4 minuty z jednej strony. Następnie smarujemy je oliwą i przewracamy na drugą stronę. Grillujemy przez kolejne 4-5 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej