Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy skórkę z pomarańczy, cukier, drożdże, jajko. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto ok. 4 minut, aż będzie elastyczne. Następnie dodajemy po kawałku zimnego masła i miksujemy mikserem, aż ciasto wchłonie tłuszcz.
wyrastanie
wyrastanie
2. Wyrobione ciasto zostawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
przygotowywanie nadzienia
przygotowywanie nadzienia
3. W tym czasie miękkie masło miksujemy z cukrem, cynamonem, skórką i sokiem z pomarańczy.
formowanie
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z nich wałkujemy na prostokąt o długości ok. 20-25 cm. Smarujemy z wierzchu masłem cynamonowym, zostawiając brzegi wolne i zawijamy jak roladę. Następnie przecinamy roladę przez środek na dwie części, zostawiając koniec złączony. Zaplatamy warkocz z obu części i formujemy okrągły wianuszek, łącząc ze sobą dwa końce.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
5. Tak uformowane bułeczki kładziemy na blasze w odstępach i przykrywamy na 30-40 minut.
pieczenie
pieczenie
6. Wyrośnięte zawijańce smarujemy białkiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach, po czym studzimy na kuchennej kratce. Zawijańce można jeść bez dodatków, oprószyć je cukrem pudrem lub polać lukrem.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 6 ocen
Czas całkowity: 1 godz 55 min
Czas wyrastania: 1 godz 40 min
Czas wypieku: 15 min