Przepis

przygotowywanie składników
2 min
przygotowywanie składników
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwasie, sól. W rondlu podgrzewamy chwilę piwo, aby było odrobinę letnie, ale przy tym nie za ciepłe.
wyrabianie
2 min
wyrabianie
2. Wlewamy piwo powoli do suchych składników i wyrabiamy ciasto krótko, jedynie do połączenia składników.
wyrastanie
300 min
wyrastanie
3. Formę keksówkę (12x24cm) wykładamy pergaminem, przekładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 5 godzin.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej