Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwasie, sól. W rondlu podgrzewamy chwilę piwo, aby było odrobinę letnie, ale przy tym nie za ciepłe.
wyrabianie
wyrabianie
2. Wlewamy piwo powoli do suchych składników i wyrabiamy ciasto krótko, jedynie do połączenia składników.
wyrastanie
wyrastanie
3. Formę keksówkę (12x24cm) wykładamy pergaminem, przekładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 5 godzin.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut.
Smakowita
Upieczony chleb wyciągamy z formy, studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą ze swojskim masełkiem.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 5 godz 40 min
Czas wyrastania: 5 godz
Czas wypieku: 40 min