Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie farszu
przygotowywanie farszu
1. Pieczarki obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą (łyżką) i podsmażamy 5 minut. Pod koniec przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i szczyptą soli.
wyrabianie
wyrabianie
2. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy drożdże, sól i pieczarki. Wlewamy letnią wodę i resztę oliwy, wyrabiamy ciasto 5 minut.
wyrastanie
wyrastanie
3. Zostawiamy je pod przykryciem w naoliwionej misie na 1 h 20 minut.
formowanie
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypany mąką blat. Dzielimy na 8 części, z każdej z nich formujemy okrągła bułeczkę, którą delikatnie spłaszczamy.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
5. Układamy je na blasze wyłożonej pergaminem i przykrywamy na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
6. Pity pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 220 stopniach przez 15 minut. Studzimy je na kratce przed podaniem.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 3 ocen
Czas całkowity: 2 godz 15 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 15 min