Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Mąkę przesiewamy do misy i mieszamy z drożdżami, solą i wybraną przyprawą. Powoli wlewamy letnią wodę, na przemian z oliwą i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem. Po kilku minutach wyrabiania osiągniemy elastyczne ciasto, które może się kleić do rąk.

pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie

2. Miseczkę smarujemy oliwą i przekładamy do niej wyrobione ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple na godzinę.

drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie

3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat. Dzielimy na 4 części. Każdą z nich wałkujemy na okrągły placek o grubości ok. 1 centymetra. Przyszłe chlebki kładziemy na papierze do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy jeszcze na 30 minut.

grillowanie
16 min
grillowanie

4. Grilla rozpalamy. Wyrośnięte pity smarujemy odrobiną oliwy z dwóch stron i kładziemy na rozgrzany ruszt. Chlebki grillujemy po ok. 3-4 minuty z każdej strony. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Smakowita vege pajda
Lubisz urozmaiconą kuchnię roślinną pełną smaków i aromatów? Smakowita vege pajda to prawdziwa przyjemność prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej