Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy drożdże i sól. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez kilka minut.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
2. Przekładamy je do misy, przykrywamy ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie
3. Podrośnięte ciasto przekładamy na blat, podsypujemy je mąką, aby było gładkie i elastyczne. Dzielimy na 4 części, z każdej z nich formujemy kulę, którą spłaszczamy. Przekładamy je na blachę wyłożoną pergaminem/matą silikonową. Przykrywamy i zostawiamy na 40 minut.
pieczenie
15 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Wyrośnięte pity smarujemy z wierzchu oliwą i posypujemy zaatarem lub inną ulubioną przyprawą. Pity pieczemy przez 15 minut, następnie studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej