Przepis

wyrabianie
10 min
wyrabianie
1. Siemię lniane i rodzynki wrzuć do miseczki i zalej wrzątkiem dokładnie do ich wysokości. Odstaw na 10 minut. Połącz ze sobą w misce mąkę, drożdże i sól. Dodaj wystudzone siemię lniane i rodzynki (powinno mieć lepką konsystencję). Powoli dolewaj wodę i zagniataj ciasto aż osiągnie jednolitą konsystencję, przypominającą ciepłą plastelinę i nie lepiącą się do ręki. Od tego momentu zagniataj jeszcze przez 5 minut.
wyrastanie
150 min
wyrastanie
2. Wstaw ciasto do natłuszczonej i obsypanej otrębami/bułką tartą formy, ugnieć w formie, przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 2-2,5 godziny.
pieczenie
35 min
pieczenie
3. Gdy będzie się zbliżał koniec czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw chleb i piecz przez ok. 35 minut, aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w niego wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej