Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Połącz ze sobą na stolnicy/blacie lub w misce mąkę, sól i drożdże. Dolej mleko i zacznij zagniatać ciasto. Zagniataj powoli dolewając ciepłą wodę. Ciasto na początku będzie twarde i dość oporne, ale po kilku minutach powinno zmięknąć. Zagniataj ok. 5 minut

wyrastanie
150 min
wyrastanie

2. Ciasto umieść w wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formie o długości ok. 15 cm. Przykryj formę szmatką i odstaw ciasto do urośnięcia w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na ok. 2,5 godziny. Ciasto powinno znacznie urosnąć.

pieczenie
25 min
pieczenie

3. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw formę, delikatnie, aby ciasto nie opadło, do piekarnika. Piecz przez ok. 25 minut, aż po włożeniu wykałaczki w ciasto, wyjdzie ona czysta.

Smakowita Owsiana
Wyobraź sobie delikatny smak owsa, idealnie kremową konsystencję i moc odżywczych ziaren.
Więcej o tym wariancie
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej