Kupujecie czasem chleby tostowe? Ja już dawno z nich zrezygnowałam.

Mam wrażenie, że wszystko co złe w pieczywie kryje się w chlebie tostowym. Nienaturalnie pulchny, zbyt miękki, ze sztuczną skórką i absolutnie pozbawiony smaku - tak bym go określiła. A naprawdę uwielbiam tosty!

Jeżeli decyduję się na tosty, mam w głowie, że już samo dobrowolne pozbawienie się odpowiednich składników odżywczych, jakie niesie za sobą ta "potrawa" (bo przecież kilogram roztopionego sera i ketchup to absolutna podstawa), nie może iść w parze z użyciem tego ohydnego pieczywa. Najlepiej, gdy akurat wtedy zrobię mój własny, domowy chleb tostowy. A jeszcze lepiej, gdy jest pełnoziarnisty.

Jeżeli jesteście emocjonalnie przywiązani do wspomnianego powyżej chleba tostowego, spróbujcie pokroić ten na równe kromki i zapakować w folią. To bardzo przemawia do wyobraźni;)

A tak wygląda już po wyrośnięciu:

chleb tostowy

Pełnoziarnisty chleb tostowy
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Składniki
  • 350 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli
  • 50 ml mleka
  • ok. 200 ml ciepłej wody
Instrukcja
  1. Połącz ze sobą na stolnicy/blacie lub w misce mąkę, sól i drożdże.
  2. Dolej mleko i zacznij zagniatać ciasto. Zagniataj powoli dolewając ciepłą wodę. Ciasto na początku będzie twarde i dość oporne, ale po kilku minutach powinno zmięknąć.
  3. Zagniataj ok. 7 minut.
  4. Ciasto umieść w wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formie o długości ok. 15 cm. Przykryj formę szmatką i odstaw ciasto do urośnięcia w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na ok. 2,5 godziny. Ciasto powinno znacznie urosnąć.
  5. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  6. Wstaw formę, delikatnie, aby ciasto nie opadło, do piekarnika. Piecz przez ok. 25 minut, aż po włożeniu wykałaczki w ciasto, wyjdzie ona czysta.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen