Przepis

wyrabianie
10 min
wyrabianie
1. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy łyżkę mąki i 3 łyżki letniej wody. Mieszamy, zostawiamy na 5 minut w ciepłym miejscu. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy rodzynki, ugotowaną kaszę jaglaną, rozczyn drożdżowy, sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez 5 minut.
formowanie
2 min
formowanie
2. Elastyczne ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy podłużny bochenek. Wiklinowy koszyk posypujemy mąką, przekładamy do środka ciasto (złączeniem ku górze).
wyrastanie
120 min
wyrastanie
3. Koszyk przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 2 godziny.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Blachę wykładamy pergaminem, koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy chleb. Pieczemy góra-dół przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i dopiekamy jeszcze 2 minut. Upieczony chleb studzimy na kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej