Przepis

wyrabianie
4 min
wyrabianie
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy aktywny, dokarmiony zakwas, sól i posiekane listki szałwii. Gruszkę kroimy w drobną kostkę (można ją dodatkowo obrać) i wrzucamy do misy razem z żurawiną i gałką muszkatołową. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 4 minuty.
wyrastanie
300 min
wyrastanie
2. Formę keksówkę smarujemy oliwą, obsypujemy bułką tartą. Przekładamy do środka wyrobione ciasto, wierzch wyrównujemy. Formę przykrywamy na 4-5 godzin i stawiamy w ciepłym miejscu.
pieczenie
40 min
pieczenie
3. Keksówkę z wyrośniętym ciastem wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 35-40 minut w 200 stopniach. Upieczone chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej