Początek września zwiastuje też zbliżającą się wielkimi krokami jesień. Niektórych ten fakt może przygnębiać, ale ja staram się patrzeć na nadchodzącą nową porę roku pozytywnie. Jesień da się lubić, szczególnie za sprawą cudownych produktów. Dyni, grzybów, orzechów, śliwek i gruszek.

Ta ostatnia z nich zagościła dziś w kolejnym wypieki. Postanowiłam sprawdzić jak komponuje się smakowo gruszka z żurawiną, szałwią, gałką muszkatołową i mąką pełnoziarnistą.

Niezwykle pysznie :)

chleb z gruszkąchleb z gruszką i żurawinąchleb z gruszką i żurawiną na zakwasie

Chleb z gruszką i żurawiną na zakwasie
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Składniki
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego lub pszennego
  • 350 g mąki pełnoziarnistej
  • 200 g mąki pszennej typ 650
  • gruszka
  • 50 g suszonej żurawiny
  • kilka listków szałwii
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 350 ml letniej wody
Instrukcja
  1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy aktywny, dokarmiony zakwas, sól i posiekane listki szałwii. Gruszkę kroimy w drobną kostkę (można ją dodatkowo obrać) i wrzucamy do misy razem z żurawiną i gałką muszkatołową.
  2. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 4 minuty.
  3. Formę keksówkę smarujemy oliwą, obsypujemy bułką tartą. Przekładamy do środka wyrobione ciasto, wierzch wyrównujemy. Formę przykrywamy na 4-5 godzin i stawiamy w ciepłym miejscu.
  4. Keksówkę z wyrośniętym ciastem wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 35-40 minut w 200 stopniach.
  5. Upieczone chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen