Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy aktywny, dokarmiony zakwas, sól i posiekane listki szałwii. Gruszkę kroimy w drobną kostkę (można ją dodatkowo obrać) i wrzucamy do misy razem z żurawiną i gałką muszkatołową. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 4 minuty.
wyrastanie
wyrastanie
2. Formę keksówkę smarujemy oliwą, obsypujemy bułką tartą. Przekładamy do środka wyrobione ciasto, wierzch wyrównujemy. Formę przykrywamy na 4-5 godzin i stawiamy w ciepłym miejscu.
pieczenie
pieczenie
3. Keksówkę z wyrośniętym ciastem wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 35-40 minut w 200 stopniach. Upieczone chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 4 godz 40 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 40 min