Przepis

przygotowywanie składników
15 min
przygotowywanie składników
1. Siemię lniane zalewamy taką ilością wrzątku, aby zakrył ziarna o mniej więcej centymetr. Zostawiamy na 15 minut, aż siemię wsiąknie płyn.
wyrabianie
4 min
wyrabianie
2. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól, siemię lniane. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez ok. 4 minuty.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
3. Plastyczne ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy na godzinę, stawiamy w ciepłym miejscu.
drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, podsypujemy je mąką pełnoziarnistą, dzielimy na 8 części. Z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę, którą delikatnie spłaszczamy. Chlebki pita kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, zostawiamy odstępy. Przykrywamy na 40 minut.
pieczenie
16 min
pieczenie
5. Wyrośnięte chlebki pita wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 8 minut w 200 stopniach i 8 minut w 190 stopniach.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej