Przepis

wyrabianie
6 min
wyrabianie

1. Mąkę pszenną przesiewamy do misy i mieszamy z mąką pełnoziarnistą. Dodajemy drożdże, sól. Powoli wlewamy wodę oraz oliwę i wyrabiamy ciasto. Po ok. 6 minutach będzie dosyć lepkie, zostawiamy je w misie.

pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie

2. Przykrywamy folią aluminiową lub ściereczką i zostawiamy na 1,5 h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie

3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i formujemy okrągłe 4 bułki. Kładziemy je na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy i zostawiamy na 30 minut.

pieczenie
20 min
pieczenie

4. Po tym czasie wierzch bułeczek smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy ulubionymi dodatkami np. ziarnami słonecznika, suszonym oregano, makiem, czy nasiona babki płesznik / siemienia lnianego. Blachę wkładamy do rozgrzanego pieca do 200 stopni. Bułki pieczemy 20 minut, następnie studzimy.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej