Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
Mąki wsypujemy do misy, dodajemy zioła prowansalskie, drożdże i sól. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Następnie zostawiamy je w misie, przykryte ściereczką na godzinę.
przygotowywanie farszu
10 min
przygotowywanie farszu
2. W tym czasie obieramy i kroimy drobno pieczarki. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę. Po 3 minutach dorzucamy pieczarki, a po następnych trzech listki rozmarynu, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy jeszcze kilka minut. Na koniec dodajemy bułkę tartą, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
formowanie
5 min
formowanie
3. Do ostudzonej masy dodajemy tarty ser. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części, w razie potrzeby podsypujemy mąką i formujemy z każdej kulki placek. Na środku wykładamy 2 łyżki farszu, boki ciasta zbieramy ku środkowi.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Uformowane bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy na 30 minut i stawiamy w ciepłym miejscu.
pieczenie
15 min
pieczenie
5. Wyrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu oliwą i posypujemy tartym serem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej