Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy (nie przesiewamy mąki pełnoziarnistej!). Dodajemy cukier, drożdże i sól. Stopniowo wlewając letnią, lecz nie gorącą wodę, zaczynamy wyrabiać ciasto na bajgle. Po kilku minutach wyrabiania ręcznego lub mikserem, przekładamy ciasto do oprószonej mąką misy.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Ciasto wyjmujemy z misy, podsypujemy mąką, chwilę zagniatamy i formujemy wałek. Dzielimy je na 6 części. Z każdej z nich formujemy okrągłą, lekko spłaszczoną bułeczkę (o średnicy 7-10cm). Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W każdym przyszłym bajglu wycinamy środek za pomocą kieliszka lub palcem przeciągając ciasto w stronę brzegów (widać na zdjęciu). Przykrywamy je ściereczką, zostawiamy w ciepłym miejscu i zostawiamy na 30 minut.
gotowanie ciasta
5 min
gotowanie ciasta
4. Do dużego garna nalewamy wody. Dodajemy łyżkę cukru. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucamy bajgle i gotujemy po minutę z każdej strony. Gotowe bajgle wyciągamy z wody i przekładamy na kuchenną kratkę do wysuszenia (można sobie pomóc ręcznikiem papierowym).
pieczenie
18 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Tak przygotowane bajgle smarujemy rozbełtanym żółtkiem z mlekiem, posypujemy sezamem. Bajgle pieczemy przez 15-18 minut, aż zarumienią się z wierzchu. Wyciągamy z pieca i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej