Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, oliwę, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut.
wyrastanie
wyrastanie
2. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 1 godzinę.
formowanie
formowanie
3. Szparagom odłamujemy twarde końcówki i je wyrzucamy. Ciasto dzielimy na 10 lub 12 części. Każdą kulkę ciasta wałkujemy na podłużny placuszek i owijamy go wokół szparagów.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Tak przygotowane szparagi kładziemy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
5. Szparagowe paluchy wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy przez 18 minut w 190 stopniach. Upieczone studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 2 godz 3 min
Czas wyrastania: 1 godz 45 min
Czas wypieku: 18 min