Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, wydrylowane wiśnie, drobno pokrojone kawałki czekolady, cukier, sól. Wlewamy letnią wodę, wyrabiamy ciasto 5 minut.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy pod przykryciem na godzinę.
formowanie
4 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 8 części, z każdej z nich formujemy podłużny długi paluch.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Układamy je w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy na 30 minut.
pieczenie
15 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Paluchy smarujemy z wierzchu białkiem i wkładamy do pieca. Pieczemy 15 minut, następnie studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej