Powoli kończy się już sezon na wiśnie, ale póki jeszcze można dostać je na straganach, proponuję dodać je do lekko słodkiego ciasta drożdżowego, razem z gorzką czekoladą. Z tak przygotowanego ciasta można uformować bułki, albo cienkie i podłużne paluchy, które będą super przekąską piknikową w ostatni weekend wakacji. Kawałki gorzkiej czekolady pod wpływem ciepła delikatnie się rozpuszczają między miąższem paluchów, a wiśnie nadają ciekawego orzeźwienia i idealnie się komponują. Musicie spróbować :) Paluchy z wiśniami i czekoladąPaluchy z wiśniami i czekoladąPaluchy z wiśniami i czekoladąPaluchy z wiśniami i czekoladąPaluchy z wiśniami i czekoladą
Paluchy z wiśniami i czekoladą
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 8
 
Składniki
  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • 80 g wydrylowanych wiśni
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 250 ml letniej wody
  • wierzch:
  • białko
Instrukcja
  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, wydrylowane wiśnie, drobno pokrojone kawałki czekolady, cukier, sól. Wlewamy letnią wodę, wyrabiamy ciasto 5 minut, zostawiamy pod przykryciem na godzinę.
  2. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 8 części, z każdej z nich formujemy podłużny długi paluch. Układamy je w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy na 30 minut.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Paluchy smarujemy z wierzchu białkiem i wkładamy do pieca. Pieczemy 15 minut, następnie studzimy na kuchennej kratce.
 
podpis Tosi
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen