Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, wydrylowane wiśnie, drobno pokrojone kawałki czekolady, cukier, sól. Wlewamy letnią wodę, wyrabiamy ciasto 5 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy pod przykryciem na godzinę.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 8 części, z każdej z nich formujemy podłużny długi paluch.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Układamy je w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Paluchy smarujemy z wierzchu białkiem i wkładamy do pieca. Pieczemy 15 minut, następnie studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 55 min
Czas wyrastania: 1 godz 40 min
Czas wypieku: 15 min