Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz sezamu i białka. Gdy ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję zagniataj je jeszcze kilka minut.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
2. Odstaw ciasto w misce w ciepłe miejsce pod przykryciem szmatki na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno wyrosnąć.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i uformuj z ciasta rulon. Rulon pokrój na 10 równych części. Z każdej części uformuj cienki rulon. Rulony ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia jeszcze na ok. 30 minut.
pieczenie
15 min
pieczenie
4. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Każdy paluch posmaruj białkiem i posyp sezamem. Wstaw blachę do piekarnika i piecz ok. 15 minut aż paluchy lekko zbrązowieją.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej