Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz maku, sezamu i białka. Zagniataj ciasto aż osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję, a następnie jeszcze przez kilka minut.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
2. Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu pod przykryciem szmatki na ok. 1,5 h.
formowanie
3 min
formowanie
3. Po upływie tego czasu wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i podziel na 10 równych części. Z każdej części uformuj rulon. Rulony posmaruj białkiem, obsyp makiem i sezamem, a następnie przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
pieczenie
20 min
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz paluchy ok. 20 minut aż lekko zbrązowieją.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej