Lubicie paluszki? To chyba najpopularniejsza przekąska imprezowa. Ja nigdy nie lubiłam ich solonej wersji, czyli tej najpopularniejszej. Najbardziej smakują mi od zawsze paluszki z makiem i sezamem. Gdybym miała się zdecydować na jeden z tych smaków, miałabym nie lada zagwozdkę. Chyba wybrałabym sezamem, ale wygrał by nieznaczną ilością punktów.

paluchy drozdzowe

Czasami przygotowuję sobie ich grubszą wersję- paluchy drożdżowe. Można, jeszcze ciepłe, schrupać i nawet nie zauważyć, że zniknęły. Tym razem jednak postanowiłam uniknąć prześladującego mnie dylematu i postawiłam na oba smaki na raz- mak i sezam.

paluchy z makiem

Bo po co wybierać? Można mieć wszystko na raz!
Paluchy drożdżowe z makiem i sezamem
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 10
 
Składniki
  • 400 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdzy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 250 ml ciepłej wody
  • mak i sezam do posypania
  • 1 białko
Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz maku, sezamu i białka.
  2. Zagniataj ciasto aż osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję, a następnie jeszcze przez kilka minut.
  3. Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu pod przykryciem szmatki na ok. 1,5 h.
  4. Po upływie tego czasu wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i podziel na 10 równych części.
  5. Z każdej części uformuj rulon.
  6. Rulony posmaruj białkiem, obsyp makiem i sezamem, a następnie przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
  7. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  8. Piecz paluchy ok. 20 minut aż lekko zbrązowieją.
  9. Rozkrojone posmaruj Smakowitą z masłem.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen