Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, cukier, szczyptę soli. W rondlu podgrzewamy mleko, aby było letnie, dodajemy masło i topimy. Wlewamy letnie mleko do suchych składników i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne (ok. 5 minut)
wyrastanie
5 min
wyrastanie
2. Zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
formowanie
8 min
formowanie
3. W tym czasie każdą łodygę rabarbaru dzielimy na dwie części, delikatnie je obieramy i obsypujemy cukrem. Składniki kruszonki ze sobą łączymy ucierając ciasto na okruchy i odstawiamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8-10 części. Każdą z nich cienko wałkujemy, na środku kładziemy po kawałku rabarbaru, zawijamy od góry i dołu, oraz od boku jak roladę (jak na zdjęciu).
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Uformowane paluchy kładziemy w odstępach na blasze, posypujemy kruszonką i przykrywamy na 30 minut.
pieczenie
20 min
pieczenie
5. Paluchy pieczemy przez 17-20 minut w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej