Owsiany chleb na zakwasie

ows3

 Ostatnio pokochałam owsiankę. Zjadam ją na śniadanie, na słodko, zwykle z dodatkiem banana, jabłka czy cynamonu. W związku z nagłym entuzjazmem (nigdy nie mogłam jej przełknąć!) w moim domu roi się od płatków owsianych na każdym kroku. Ale przecież nie służą one tylko do przygotowywania owsianki!

ows1

Płatki owsiane świetnie sprawdzają się w pieczywie, gdyż nadają miąższowi charakterystyczną konsystencję. Możecie też użyć innych płatków, czy mieszanek typu musli. Takie klasyczne płatki i bakalie świetnie sprawdzą się nie tylko w pieczywie na zakwasie, ale również tym na drożdżach. Pamiętajcie jedynie, aby nie przesadzić z ilością, bo jak każdy dodatek, obciążają ciasto i mogą zaowocować zakalcem. A tego raczej nie oczekujemy, gdy poświęcamy chlebowi 20 godzin:)

ows2

5.0 z 1 ocen

Owsiany chleb na zakwasie
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Całkowity czas: 

Porcje: 1
 

Składniki
  • 125 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 150 g + 100 g mąki żytniej typ 720
  • 150 g mąki pszennej razowej
  • 100 g górskich płatków owsianych
  • 2 łyżeczki soli
  • 250 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Połącz ze sobą w plastikowej misce aktywny zakwas żytni (dokarmiony co najmniej 8 godzin wcześniej), 150 g mąki żytniej, 150 g mąki pszennej razowej i płatki owsiane.
  2. W ciepłej wodzie rozpuść sól i dodaj do mieszanki. Całość wymieszaj łyżką aż osiągnie jednolitą konsystencję, miskę przykryj materiałową szmatką i odłóż w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na około 12 godzin.
  3. Po upływie czasu wyrastania dodaj do mieszanki resztę mąki. Ciasto zagnieć rękami. Na początku będzie luźne, a potem uzyska jednolitą, dość elastyczną konsystencję.
  4. Formę do pieczenia (o długości ok. 20 cm) wysmaruj oliwą, obsyp mąką z pełnego przemiału, otrębami lub bułką tartą (aby ciasto nie przykleiło się do formy) i umieść ciasto w środku. Uklep ciasto w formie, przykryj materiałową szmatką i odłóż ponownie w ciepłe miejsce na ok. 6-8 godzin.
  5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  6. Gdy ciasto skończy wyrastać, przenieś je delikatnie do piekarnika. Piecz przez ok. 45 minut aż chleb lekko się podniesie, zbrązowieje z góry i po wsadzeniu w niego wykałaczki, nie przyklei się do niego ciasto.
  7. Wyjmij chleb z formy i wystudź.

Newsletter

Zostaw swój adres e-mail - bezpłatnie powiadomimy Cię o nowych, chlebowych postach!

10 Odpowiedzi na “Owsiany chleb na zakwasie”

  1. miszka52
    Styczeń 3, 2013 godz. 12:19 #

    Jadłam u znajomych taki podobny z płatkami, słonecznikiem i siemieniem, ale był na mace pszennej i z dodatkiem drożdży suszonych. A co można upiec z mąki owsianej? Zawala mój okoliczny sklep i kusi, ale nie chcę, żeby potem leżała na półce nie wykorzystana.

    • Śliwka
      Styczeń 7, 2013 godz. 23:41 #

      Nigdy nie piekłam chleba na mącę owsianej, więc trudno mi powiedzieć. Zachęcam do eksperymentów i proszę koniecznie podzielić się wynikami!:) Pozdrawiam

  2. Joasia
    Styczeń 4, 2013 godz. 13:56 #

    Właśnie wstawiłam chlebek do piekarnika i z niecierpliwością czekam na efekt. Mam nadzieję, że się uda, bo ciasto super wyrosło w pierwszym jak i drugim etapie.

  3. Ewa
    Styczeń 25, 2013 godz. 10:48 #

    Czesc, clebek i przepis wyglada wspaniale i smakowicie.Chce prosic o rade. Pieke chleb na zaczynie/taki dostalam przepis/ zuzywam kazdorazowo caly zaczyn bez dokarmiania i na nastepne pieczenie mam znowu zaczyn odlozony z poprzedniego wypieku. Moj chleb pszenno-zytni ze slonecznikiem , siemieniem i platkami owsianymi jest smaczny, ale zbity i niewyrosniety. Co moge poprawic ?
    pozdrawiam Ewa

  4. Tyśka
    Luty 7, 2013 godz. 19:40 #

    Czy zamiast mąki pszennej można piec wyłącznie na żytniej?

    • Śliwka
      Luty 7, 2013 godz. 20:58 #

      Dzień dobry.
      Tak, proszę zamiast mąki pszennej dodać tyle samo żytniej. Powinien wyjść równie dobrze.
      Pozdrawiam

  5. Tyśka
    Luty 7, 2013 godz. 21:21 #

    Bardzo dziękuję ;)

  6. Gosia
    Luty 12, 2013 godz. 09:50 #

    Robiłam ten chlebek i wyszedł taki zbity i kruszący się… Zastanawiam się czy następnym razem nie namoczyć najpierw płatków? Bo podejrzewam, że to płatki wypiły całą wilgoć w chlebie… Albo to z innej przyczyny?

    • Śliwka
      Luty 12, 2013 godz. 21:01 #

      Trudno mi powiedzieć co mogło być przyczyną, gdyż mój się w ten sposób nie kruszył. Może zakwas nie jest jeszcze zbyt silny? Drobną różnicę może też powodować użycie innej mąki czy wody o innej twardości. Proszę faktycznie spróbować następnym razem zamoczyć płatki, może to pomoże uniknąć tego typu problemów. Pozdrawiam

Zostaw komentarz

Ocena: