Przepis

mieszanie składników
5 min
mieszanie składników

1. Mąkę mieszamy z drożdżami i solą. Powoli wlewamy letnią wodę na przemian z oliwą.

wyrabianie
5 min
wyrabianie

2. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem ok. 5 minut. Wyrobione ciasto będzie się kleiło do rąk.

pierwszw wyrastanie
480 min
pierwszw wyrastanie

3. Formę keksówkę wykładamy pergaminem. Dłonie zwilżamy zimną wodą i przekładamy ciasto do formy, wyrównując wierzch ciasta dłonią. Formę przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na ok. 8 godzin (na noc).

pieczenie
40 min
pieczenie

4. Rano wyciągamy formę z lodówki i zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.

pieczenie
40 min
pieczenie

5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku 15 minut. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 20-25 minut. Upieczony chleb studzimy przed krojeniem na kuchennej kratce.

Smakowita Owsiana
Wyobraź sobie delikatny smak owsa, idealnie kremową konsystencję i moc odżywczych ziaren.
Więcej o tym wariancie
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej