Przepis

przygotowywanie składników
2 min
przygotowywanie składników
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól i posiekane bakalie.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Wlewamy oliwę z letnią wodą i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez 5 minut.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
3. Formę keksówkę (10x30cm) smarujemy oliwą i przekładamy do środka ciasto. Wierzch wyrównujemy i przykrywamy, zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 h 30 minut.
pieczenie
35 min
pieczenie
4. Wierzch upieczonego chleba smarujemy białkiem i wkładam do rozgrzanego pieca. Chleb pieczemy w 190 stopniach przez ok. 35 minut, aż będzie rumiany. Wyciągamy go z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej