Przepis

wyrabianie
7 min
wyrabianie

1. W rondlu podgrzewamy mleko, zestawiamy z ognia. Wrzucamy masło i mieszamy do rozpuszczenia. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, cukier i sól. Wlewamy letnie mleko z masłem i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez 5 minut.

wyrastanie
60 min
wyrastanie

2. Ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.

drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie

3. Podrośnięte ciasto dzielimy na 6-8 części. Z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę. Układamy je na blasze w odstępach i przykrywamy, zostawiamy na 30 minut.

pieczenie
15 min
pieczenie

4. Po tym czasie wierzch bułeczek smarujemy topionym masłem i posypujemy sezamem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15 minut w 190 stopniach. Upieczone bułeczki studzimy na kuchennej kratce.

Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej