Przepis

wyrabianie
7 min
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy drożdże, jajka, cukier i sól. Wlewamy powoli letnie mleko (lub wodę) i wyrabiamy ciasto mikserem z hakiem przez 5 minut. Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i dalej wyrabiamy ciasto jeszcze 2 minut lub do dokładnego połączenia składników.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę. W tym czasie możemy dodatkowo składać ciasto co 25 minut.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 5 części. Z każdej z nich formujemy kulę. Formę keksówkę (12x30cm) wykładamy pergaminem, układamy obok siebie kule z ciasta. Zostawiamy pod przykryciem na 45 minut.
pieczenie
35 min
pieczenie
4. Wierzch przyszłej brioszki smarujemy białkiem. Formę wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut. Upieczoną brioszkę wyciągamy z formy, studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej