Przepis

Mieszkanie składników
5 min
Mieszkanie składników

1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy jogurt, sól i zakwas.

Wyrabianie ciasta
10 min
Wyrabianie ciasta

2. Wlewamy letnią wodę i mieszamy składniki jedynie do połączenia.

Formowanie
5 min
Formowanie

3. Formę keksówkę (12x24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do formy ciasto, wierz wyrównujemy zwilżoną wodą łyżką. Możemy dodatkowo posypać np. płatkami żytnimi.

Wyrastanie nocne
420 min
Wyrastanie nocne

4. Foremkę przykrywamy ściereczką lub folią i zostawiamy w ciepłym miejscu na 6-7 godzin lub wkładamy do lodówki na noc.

Przygotowanie poranne
5 min
Przygotowanie poranne

5. Rano wyciągamy keksówkę, doprowadzamy do temperatury pokojowej (minimum 30 minut) lub od razu wkładamy do rozgrzanego piekarnika.

Pieczenie
40 min
Pieczenie

6. Chleb pieczemy w 200 stopniach przez 40 minut. Upieczony wyciągamy z formy i studzimy na kratce.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej