Przepis

przygotowanie kaszy
20 min
przygotowanie kaszy

1. Kaszę jaglaną gotujemy i studzimy.

wyrabianie ciasta
5 min
wyrabianie ciasta

2. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną, drożdże, sól, ziarna słonecznika i miód. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez 5 minut. Ciasto w tym czasie osiągnie formę elastycznej kuli.

pierwsze wyrastanie
600 min
pierwsze wyrastanie

3. Formę keksówkę (u mnie 10x22 cm) smarujemy oliwą i obsypujemy np. otrębami lub wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do keksówki, rozprowadzamy je w formie, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i wkładamy do lodówki na noc.

drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie

4. Rano wyciągamy z lodówki formę i zostawiamy w ciepłym miejscu na minimum 30 minut.

pieczenie
40 min
pieczenie

5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Chleb pieczemy przez 40 minut. Gotowy wyciągamy z formy i chwilę studzimy przed krojeniem.

Smakowita Owsiana
Wyobraź sobie delikatny smak owsa, idealnie kremową konsystencję i moc odżywczych ziaren.
Więcej o tym wariancie
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej