Przepis

mieszanie składników
5 min
mieszanie składników

1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże i sól. Wlewamy powoli wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem.

formowanie
2 min
formowanie

2. Po ok. 5 minutach osiągamy elastyczną kulę z ciasta.

wyrastanie
600 min
wyrastanie

3. Koszyk wiklinowy wykładamy ściereczką i posypujemy mąką. Umieszczamy w koszyku ciasto (złączeniem ku górze), posypujemy odrobiną mąki i przykrywamy ściereczką. Wstawiamy na noc do lodówki (ok. 8-10 godzin). Następnego dnia wyciągamy koszyk z ciastem z lodówki i doprowadzamy do temperatury pokojowej (minimum 30 minut).

pieczenie
35 min
pieczenie

4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem i kostkami lodu (w miseczce ze stali nierdzewnej). Koszyk odwracamy dnem do góry, przerzucamy ciasto na blachę. Wierzch nacinamy według fantazji. Wstawiamy blachę z chlebem do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 10 minut w 240 stopniach. Następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i 200 stopni. Chleb dopiekamy jeszcze 25 minut.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej