Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Aktywny zakwas łączymy z mąkami, makiem, oliwą, solą i letnią wodą. Po 5 minutach wyrabiania przekładamy elastyczne ciasto do keksówki (11x24 cm) posmarowanej oliwą i obsypanej makiem.
wyrastanie
wyrastanie
2. Wyrównujemy wierzch ciasta mokra dłonią lub łyżką. formę przykrywamy folią lub ściereczką i wstawiamy do lodówki na noc (8-10h).
pieczenie
pieczenie
3. Następnego dnia wyjmujemy formę z lodówki i doprowadzamy do temperatury pokojowej. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 15 minut w 220 stopniach, następnie 20 w 200 stopniach. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 10 godz 35 min
Czas wyrastania: 10 godz
Czas wypieku: 35 min