?

Tym razem wykorzystałam metodę przygotowywania "nocnego chleba" w wersji na zakwasie. Wystarczy, że wieczorem przygotujecie w ciągu kilku minut ciasto, przełożycie je do formy, przykryjecie i wstawicie na noc do lodówki. Rano wystarczy doprowadzić ciasto do temperatury pokojowej i wstawić do rozgrzanego piekarnika. To świetna metoda dla zabieganych i na pewno świetnie się sprawdzi w święta, kiedy może już zabraknąć czasu na chrupiące wypieki wymagające dużo pracy.

Mak znalazł się w cieście pszenno-razowym na zakwasie żytnim oraz obsypałam nim boki formy, przez co wyszła mu rumiana skórka z makiem. Można dodatkowo posmarować wierzch ciasta olejem lub jajkiem i posypać ziarenkami.

chleb z makiem

Nocny chleb z makiem na zakwasie
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Składniki
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 300 g mąki pszennej razowej
  • 300 g mąki pszennej typ 650
  • 50 g maku
  • łyżka oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 400 ml letniej wody
Instrukcja
  1. Aktywny zakwas łączymy z mąkami, makiem, oliwą, solą i letnią wodą. Po 5 minutach wyrabiania przekładamy elastyczne ciasto do keksówki (11x24 cm) posmarowanej oliwą i obsypanej makiem.
  2. Wyrównujemy wierzch ciasta mokra dłonią lub łyżką. formę przykrywamy folią lub ściereczką i wstawiamy do lodówki na noc (8-10h).
  3. Następnego dnia wyjmujemy formę z lodówki i doprowadzamy do temperatury pokojowej. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
  4. Pieczemy 15 minut w 220 stopniach, następnie 20 w 200 stopniach. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen