Prosty chleb można upiec już z 4 składników: mąki, wody, drożdży (spożywczych lub naturalnych) oraz soli. Nie oznacza to jednak, że klasycznych przepisów nie można urozmaicać, nadając im charakteru.

Na przykład wodę, można zamienić na mleko, a dzięki temu chleb będzie subtelniejszy w smaku. Przekonałam się o tym już wielokrotnie np. piekąc chleb mleczny na zakwasie.  

Do ciasta na bazie mleka, można także dodać jajka (jak w przypadku maślanych rogalików), dzięki temu otrzymamy wypiek o bardzo sprężystym i delikatnym miąższu.

Mleczny chleb z jajkami wyszedł naprawdę udany, dawno już nie smakował mi tak chleb drożdżowy (dlatego, że zdecydowanie wolę te na zakwasie). Kolor miąższu jest lekko żółtawy, dzięki jajkom od kur "zielononóżek". W smaku, podobnie jak i wyglądzie, można go porównać do chleba tostowego.

mleczny chleb

Mleczny chleb z jajkami
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Składniki
  • 500 g mąki pszennej typ 50
  • 50 g masła
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • łyżka miodu
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki drożdży suszonych instant
Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy do misy lub na stolnicę. W rondelku podgrzewamy mleko z masłem, do rozpuszczenia tłuszczu. Mleko studzimy, aby było letnie (o temperaturze ok 40 stopni).
  2. Do mąki dodajemy drożdże, miód i sól. Robimy wgłębienie, wbijamy 2 jajka i zaczynamy wyrabiać ciasto, wlewając powoli mleko z rozpuszczonym masłem. Ciasto zagniatamy 8 minut, aż będzie elastyczne. Formujemy z niego podłużny bochenek chleba, który wkładamy do formy keksówki (posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem). Ciasto przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
  3. Formę z wyrośniętym ciastem wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30-35 minut w temperaturze 220 stopni. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

podpis Tosi
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen