Przepis

wyrabianie
10 min
wyrabianie

1.Mąkę przesiewamy do misy lub na stolnicę. W rondelku podgrzewamy mleko z masłem, do rozpuszczenia tłuszczu. Mleko studzimy, aby było letnie (o temperaturze ok 40 stopni). Do mąki dodajemy drożdże, miód i sól. Robimy wgłębienie, wbijamy 2 jajka i zaczynamy wyrabiać ciasto, wlewając powoli mleko z rozpuszczonym masłem. Ciasto zagniatamy 5 minut, aż będzie elastyczne

formowanie
5 min
formowanie

2. Formujemy podłużny bochenek chleba, który wkładamy do formy keksówki (posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem).

wyrastanie
90 min
wyrastanie

3. Ciasto przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 60-90 minut.

pieczen
30 min
pieczen

4. Formę z wyrośniętym ciastem wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

Smakowita Owsiana
Wyobraź sobie delikatny smak owsa, idealnie kremową konsystencję i moc odżywczych ziaren.
Więcej o tym wariancie
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej