Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Połącz ze sobą na blacie/stolnicy/w misce mąkę, drożdże, sól, cukier, rodzynki (nie nasączamy ich wcześniej), skórkę z cytryny, rum, masło i gorzką czekoladę (ewentualnie). Zacznij zagniatać ciasto, powoli dolewając najpierw oliwę, a następnie ciepłą wodę. Zagniataj i dolewaj ciepłą wodę aż ciasto uzyska jednolitą, lekko lepiącą się, odchodzącą od ręki konsystencję. Od tego momentu zgniataj jeszcze przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Wstaw ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na ok. 2 h.
formowanie
formowanie
3. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na lekko oprószony mąką blat, zagnieć, podziel nożem na 8 części. Przygotuj formę do muffinków. Każdą wyłóż papierowymi kokilkami lub wysmaruj masłem na całej powierzchni.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Umieść w nich po kawałku ciasta, uklep w formie, a formę przykryj materiałową szmatką. Odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 1 godzinę, aby ciasto znacznie urosło.
pieczenie
pieczenie
5. Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw formę do muffinków do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut aż ciasto znacznie urośnie i zbrązowieje z wierzchu.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 3 godz 20 min
Czas wyrastania: 3 godz
Czas wypieku: 20 min