Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1.Pomieszaj ze sobą w misce/na stolnicy mąkę, drożdże i sól. Poszatkuj oliwki i dodaj do mieszanki. Powoli wlej oliwę i zacznij zagniatać ciasto. Po oliwie powoli wlewaj wodę aż zagniatane ciasto osiągnie jednolitą, odchodzącą od ręki, elastyczna konsystencję. Zagniataj od tego momentu jeszcze przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2.Wstaw ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce ( na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1, 5 godziny.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3.Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na obsypaną mąką stolnicę/blat i stwórz z ciasta rulon. Podziel go na 6 równych części. Każdą część ciasta rozwałkuj mniej więcej na kształt koła, na grubość ok. 0,5 cm. Rozwałkowane kółka ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj ją materiałową szmatką i odłóż w ciepłe miejsce jeszcze na 45 minut.
pieczenie
20 min
pieczenie
4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Po upływie czasu wyrastania wsadź focaccie do środka i piecz przez ok. 15 minut, aż lekko zbrązowieją.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej