Ludzie zwykle dziwią się, że uwielbiam słodkie pieczywo do wytrawnych dodatków. W Gdyni znajduje się moja ulubiona burgerownia, która do pysznego, soczystego mięsa dodaje maślaną bułkę brioche. Znam wiele osób, które właśnie dlatego jej nie lubią. "Nie lubię burgera w drożdżówce" często mówią moi znajomi. Dla mnie to jednak spełnienie marzeń.

maslane buleczki

Dzisiaj przychodzą do mnie goście, a ja właśnie w ten sposób mam zamiast podać im burgery. Możecie zrobić 8 bułeczek normalnej wielkości, lub podzielić je jeszcze bardziej (ja zrobiłam 25 małych porcji), żeby uzyskać malutkie bułeczki do miniburgerów.

maslane buleczki

Oczywiście nie tylko z burgerem świetnie smakują. Tradycyjnie, z dodatkiem konfitury, czy słodkiego twarożku będą smakować równie dobrze. Spróbujcie sami! Przepis dołączam do lipcowej listy „Na zakwasie i na drożdżach” prowadzonej w tym miesiącu przez Łucję oraz do włoskiej listy Panissimo prowadzonej przez: Barbarę, Sandrę i La Greg. bannerbannerek
Maślane bułeczki z sezamem
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 8
 
Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 65 g roztopionego masła
  • 65 g cukru
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 50 g sezamu + porcja do posypania
  • 285 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz jajka.
  2. Zagniataj aż zmienią się w jednolitą, elastyczną masę. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
  3. Pozostaw ciasto w misce, pod przykryciem materiałowej szmatki przez ok. 1,5 godziny.
  4. Po upływie tego czasu uformuj z ciasta rulon i podziel go na 8 równych części.
  5. Z każdej części uformuj bułeczkę i ułóż ją na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
  6. Pozostaw do wyrośnięcia jeszcze ok. 45 minut.
  7. Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp dodatkową porcją sezamu.
  8. Piecz ok. 15-20 minut aż bułeczki zbrązowieją.
  9. Daj im nieco ostygnąć przed jedzeniem.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen