Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Połącz ze sobą wszystkie składniki oprócz żółtka i sezamu. Zagnieć jednolitą masę. Od momentu uzyskania jej, zagniataj dodatkowo kilka minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Pozostaw ciasto w misce, przykryj szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu uformuj z ciasta rulon i podziel go na 5 równych części. Z każdej części uformuj okrągłą bułeczkę i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 30 minut.
pieczenie
pieczenie
4. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Roztrzep żółtko w miseczce i posmaruj nim każdą bułeczkę. Bułeczki obsyp sezamem i wstaw do piekarnika na ok. 15 minut, aż zbrązowieją.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Czas całkowity: 2 godz 15 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 15 min