Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy przesiewamy mąkę. Mieszamy ją z drożdżami, cukrem i solą. W rondelku na małym ogniu gotujemy mleko z masłem. Po rozpuszczeniu zestawiamy i studzimy. Lekko ostudzone mleko (letnie) wlewamy do suchych składników i wyrabiamy powoli ciasto. Po kilku minutach wyrabiania (ok. 6), ciasto powinno osiągnąć kształt elastycznej kuli.
pierwsze wyrastanie
45 min
pierwsze wyrastanie
2. Wkładamy ją do miski i przykrywamy folią spożywczą. Stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 45 minut.
wyrabianie
30 min
wyrabianie
3. W tym czasie miękkie masło mieszamy z cukrem i cynamonem i chwilę ucieramy. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 50 mm. Wierzch ciast smarujemy cynamonowym masłem. Zawijamy ciasto jak roladę (widoczne na zdjęciu) i dzielimy na 8 części, tworząc w ten sposób małe roladki. Foremki na muffiny smarujemy miękkim masłem i wykładamy cynamonowymi roladkami. Przykrywamy ściereczka i stawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
pieczenie
20 min
pieczenie
4. 4. Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym z wodą jajkiem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temperatury 190 stopni, przez 20 minut, aż będą rumiane. Wyciągamy z piekarnika i foremek i studzimy przed podaniem.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej