Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy. Dodajemy posiekany drobno koperek, sól, drożdże i cukier. W rondelku podgrzewamy bardzo krótko kefir, w taki sposób, aby był letni. Uważamy przy tym, aby kefir się nie zwarzył i by nie powstały grudki. Powoli wlewamy do suchych składników letni kefir na przemian z oliwą i zaczynamy wyrabiać. Ciasto zagniatamy ręcznie lub mikserem minimum 5 minut. Powinno po tym czasie osiągnąć formę elastycznej kuli, jeśli tak nie jest, podsypujemy mąką lub dodajemy więcej kefiru.
wyrastanie
50 min
wyrastanie
2. Wyrobione ciasto wkładamy do naoliwionej misy, przykrywamy ją folią spożywczą z wierzchu i zostawiamy na 50 minut do wyrośnięcia.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Ciasto dzielimy na 4 lub 6 części. Z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę w taki sposób, by leżała złączeniem ku dołowi. Przyszłe kajzerki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
pieczenie
17 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wyrośnięte bułeczki nacinamy nożem na krzyż i skosy. Wkładamy blachę do piekarnika i pieczemy przez 15-17 minut, aż ich wierzch się zarumieni. Upieczone studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej