Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mleko wlewamy do rondla, dodajemy masło i podgrzewamy, aż płyn będzie letni. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, cukier i sól. Wbijamy jajko. Stopniowo wlewamy mleko z masłem i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez minimum 5 minut. Elastyczną kulę z ciasta przekładamy do misy (posmarowałam ją odrobiną oliwy). Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
formowanie
formowanie
2. Ciasto przekładamy na blat, dzielimy na 8 części, formujemy okrągłe bułeczki, które delikatnie spłaszczamy, kładziemy na blasze (wyłożonej pergaminem) w odstępach.
nacinanie
nacinanie
3. Bułeczki nacinamy z wierzchu tępą częścią noża i przykrywamy ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. W razie potrzeby ponownie delikatnie nacinamy bułeczki i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 15 minut, aż będą rumiane. Studzimy na kuchennej kratce,
Smakowita
Kajzerki podajemy ze Smakowitą z masłem.
Ocena czytelników: 5 z 3 ocen
Czas całkowity: 2 godz 5 min
Czas wyrastania: 1 godz 50 min
Czas wypieku: 15 min