Dzisiejszy chleb ma wyjątkowe zastosowanie. Idealnie sprawdzi się na imprezę, gdyż pełni rolę swoistego finger foodu. Dzięki specjalnemu nacięciu go na małe kawałki, każdy z gości może zanurkować w bochenek i wyrwać sobie kawałek dla siebie.
A jak go zrobić? Nic prostszego. Robimy najprostszy chleb na drożdżach, najlepiej okrągły, gdyż najlepiej będzie wyglądał na stole. Świetnie sprawdzi się też czerstwy chleb, któremu możemy przez te zabiegi nadać nowe życie.
Chleb odpowiednio nacinamy, tworząc tak grube kawałki na jakie mamy ochotę. W nacięcia wlewamy mieszaninę maślano- czosnkową, dzięki której nasz chleb będzie miał idealny aromat (choć nie polecam na randkę) i będzie super chrupiący.
Proste? A jak cieszy!
witam!!!chlebek pyszny ja już go robiłam wcześniej z tym że ja do mojego chlebka jeszcze wkładam plasterki żółtego sera tez bardzo dobry smak a ser tak fajnie się rozpuści ….Pozdrawiam
witam,zamierzam zrobić czosnkowy chlebek….nie mam dużej wprawy w pieczeniu ale aż nabrałam ochoty,mam pytanko..zamiast suszonych drożdży ile dodać drożdży świeżych ???
1 łyżeczka suszonych drożdży to ok 12 g drożdży świeżych. W tym wypadku więc należy dodać ok. 18 g drożdży świeżych, ale wcześniej należy rozpuścić je w odrobinie ciepłej wody użytej do przepisu.
Pozdrawiam!