Idealne bułeczki maślane
Czy zastanawialiście się kiedyś, czy znajdziecie pieczywo, które smakuje tak doskonale, że będziecie mieli ochotę jeść je codziennie? Jeśli do tej pory takiego nie znaleźliście, to możecie już zacząć szykować sprzęt w kuchni. 🙂 Przepis na te idealne (i nie boję się tutaj podkreślić tego słowa) bułeczki maślane odmieni Wasz sposób myślenia o bułkach! Ten przepis to prawdziwy klasyk w świecie domowych wypieków. Nigdy nie wychodzi z mody i nigdy Wam się nie znudzi.
Bułeczki maślane — nie tylko do kawy
Choć bułki maślane najczęściej kojarzą się z porannym posiłkiem lub podwieczorkiem, ich zastosowanie jest o wiele szersze. Ich idealnie zrównoważony smak sprawia, że są wyśmienitym dodatkiem do każdego posiłku. Niezależnie od tego, czy preferujecie zjeść je na słodko z dżemem lub miodem, czy na słono będziecie zachwyceni. A co powiecie na domowe burgery podane w maślanych bułeczkach? Myślę, że to wizja która z pewnością podbije serca wszystkich wielbicieli hamburgerów. Te pyszne bułki stanowią doskonałą bazę do tworzenia na przykład mini kanapek na przyjęcia. Przepis jest niezwykle prosty i gwarantuję, że poradzi sobie z nim każdy z Was a pozytywny efekt, jaki zrobicie na gościach — murowany.
Smak bułką się toczy
Opisane przeze mnie bułeczki oferują niezliczone możliwości ich ulepszania. Można do nich dodać suszone owoce, takie jak żurawina lub morele, by uzyskać słodszą wersję, idealną na rozpoczęcie dnia. Jeśli przepadacie za słodkimi bułkami zachęcam Was do wypróbowania przepisu na delikatne bułeczki z truskawkami albo na tradycyjne brytyjskie scones z rodzynkami. Zdecydowanie polecam Wam też wypróbować przepis na te zachwycające bułeczki dyniowe, które oprócz doskonałego smaku po prostu wyglądają przepięknie! Jeśli jesteście fanami serów to koniecznie musicie wypróbować bułeczki cztery sery ze szparagami! A może przy następnej okazji będziecie chcieli wypróbować te nocne bułeczki cebulowe, które nie tylko „same się robią” ale też mają domowy smak z charakterem.
Pochwalcie się swoimi bułeczkami
Czy macie swoją ulubioną wersję bułeczek maślanych? A może eksperymentowaliście z nietypowymi składnikami, które zmieniły je w coś zupełnie nowego i ekscytującego? Jeśli coś w opisanym przeze mnie przepisie nie jest jasne albo po prostu chcecie o coś dopytać, piszcie śmiało! Każdy komentarz jest dla mnie cenną informacją, że tak jak ja chcecie dalej rozwijać swoje umiejętności w wypieku domowego pieczywa!
Rewelacyjny przepis. Zrobiłam z podwójnej porcji.
Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂 To które następne? 🙂
Bardzo trafna nazwa dla tych bułeczek, rzeczywiście są idealne 🙂
Właśnie upiekłam. Cudo!! Zaczęłam od tego starego przepisu, zaczyna rósł (robiłam z naturalnymi drożdżami) a ja czytałam komentarze. Po czym dodałam 50 ml mleka a z zaczynu nie dodałam do mąki cukru, który osiadł na dnie. Tak rewelacyjnego ciasta drożdżowego jeszcze nie robiłam. Już nigdy nie dodaj do drożdżówek jajek! Jedynie musiałam pięć 25 minut (zrobiłam 10 szt), poza tym nie wszystkie wyszły mi równe okrągłe: podczas formowania kulek ciasto zostało w kształcie po odcięciu, nie chciało już się więcej zagnieść. Nie jest to wada ale fajnie by było gdyby były okrągłe. Może też za szybko wyrastały: w obu przypadkach wystawiałam ciasto do piekarnika na 40 stopni. Ale na pewno polecam pilnowanie rosniecia
To mój drugi wypiek z przepisu z tej strony, i drugi raz jestem zachwycona 😊
Pyszne, musiałam w swoim piekarniku potrzymać 25 minut. Moje pierwsze bułeczki! Nieskomplikowane i baaardzo smaczne. Pozdrawiam
Upieklam Twoje bułeczki z lenistwa, gdyż nie chcialo mi się iść do sklepu po pieczywo… I chyba już nie będę kupować pieczywa w sklepie! Doskonałe te bułeczki ???
Haha czasem lenistwo popłaca! 🙂
Kłaniam się, mam problem z piekarnikiem. Nie mając innej możliwości, kupiłam piekarnik mini (45l), który wszystkie swoje funkcje; pieczenie góra-dół, sama góra, sam dół -ma z termoobiegiem. Pieczenie chleba żytniego na zakwasie już opanowałam, ale boję się piec np. bułeczki drożdżowe, ciasto drożdżowe. Jak sobie radzić z termoobiegiem i temperaturą pieczenia?
Termoobieg piecze tak jak góra-dół, po prostu ma 20 stopni więcej niż klasyczny tryb 🙂
Można zastąpić cukier trzcinowy zwykłym cukrem?
Można! Jeśli chcemy żeby były równie słodkie to trzeba zwiększyć ilość cukru, albo pozostawić takie same proporcje, po prostu będą subtelniejsze w smaku 🙂
W składnikach nie widzę mleka. Ile go trzeba?
300 ml letniego mleka 🙂
Zrobiłam, wyszły bardzo dobre tylko niesamowicie miękkie. Tzn my lubimy bułeczki z chrupiącą skórką, a tu takiej nie było. Mimo, że piekłam przepisowy czas , cale wyszły mięciutkie. Bardziej jak bułki do burgerów. Czy tak ma być? Jak uzyskać chrupiącą skórkę?
Taki przepis, bułeczki maślane właśnie są brioszkowe jak do burgerów, z założenia miały być miękkie, stąd też masło w cieście. Chrupiące bułeczki wychodzą jak się dodaje do nich np. oliwę. Jest dużo przepisów na takie bułeczki na blogu 🙂
Zrobione!
Kocham piec pieczywo. I jeść. I eksperymentować. Do tej pory nie wychodziły mi bułki. Po prostu nie. Albo wychodziły bardziej placki (wtedy, po przekrojeniu na pół miałam kanapki. Też dobre, ale nie o kanapki chodziło przecież), albo twarde i małe (tzw bułki krasnoludów :D).
I tylko bułki z jagodami mi wychodziły. Kiedyś. Bo później zgubiłam przepis i już nie wychodzą.
Aż do dziś!
Zrobiłam bułeczki z tego przepisu. Pychotka! Udały się! Piękne, okrągłe, maślane! Myślę, że też idealnie nadawały by się, gdyby nadziać je owocami, albo serem! Albo dodać do nich żurawinę lub rodzynki!
Bardzo dziękuję za przepis! Ląduje w moim osobistym przepiśniku sprawdzonych przepisów!
Idę rozglądać się za kolejnymi pomysłami!
Bardzo się ciesze, że się udały <3 I mogę podpowiedzieć, że jak potrzebna udana receptura na bułeczki, które można zrobić z jakimś fajnym farszem to polecam ten przepis: https://smakowitychleb.pl/buleczki-z-owocami/ 🙂
Dziekuje
Mam pytanie – w jednym przepisie daje sie topione maslo w innym zas po troszeczce zimnego. Pozostale skladniki prawie takie same – np. buleczki z owocami.
Co daje maslo topione a co maslo zimne?
A poza tym nadal szukam takich bulek jakie byly 50 lat temu. Sporych rozmiarow, z nacieciem na grzbiecie, fantastycznie chrupiace, prawie kaleczace wargi, ze sporymi dziurami, owalne ale z szyjkami na koncach, nie calkiem jasne jak czysto pszenne, I nie ciemne jak chleb. Na razie nie znalazlem.
Dodawanie zimnego masła już do wyrobionego ciasta to patent pochodzący z metody przygotowywania brioszek. Dzięki temu wypieki wychodzą niesamowicie delikatne, a przy tym chrupiące z zewnątrz. Dodawanie topionego masła to klasyczna metoda.
Co do bułeczek, proponuję zerknąć do działu z przepisami https://smakowitychleb.pl/przepisy/kategorie/buleczki/dowolny/dowolny/dowolny/ może coś wpadnie Panu w oko 😉
Dziekuje za wytlumaczenie. A czy mozna to zastosowac do chleba na zytnim zakwasie? Czy stanie sie przez dodania masla (zimnego) bardziej puszysty?
KIedys dodawalem oliwy, ale specjalnej roznicy nie widzialem.
A tak na marginesie te buleczki maslane to znow rewelacja w moim domu.
Do zwykłego żytniego chleba na zakwasie masła bym nie dodawała, ale jak piekę pszenne lub orkiszowe wypieki to chętnie przemycam np. oliwę i widzę sporą różnicę. Z tym zimnym masłem, ograniczyłabym się do lekkich wypieków, bułeczek, chleba tostowego, chałki itp. Wtedy to ma sens 🙂
Dziekuje. Ja mialem na mysli chlep pszenny na zytnim zakwasie.
A ile tej oliwy? Ja dalem lyzke I jakos nie widzielm roznicy
Przy pszennym na zakwasie ta metoda się jak najbardziej sprawdza, pod warunkiem, że receptura sama w sobie jest dobra. U mnie tak 2 łyżki już wystarczyły, aby poczuć różnicę w smaku i elastyczności miąższu 🙂
Czy te bułeczki wyjdą na wodzie lub mleku roślinnym?
Tak, mleko kokosowe super się tu sprawdzi, ale w takich samych proporcjach może to być woda 🙂
To świetnie, dzięki. Co do mąki to mam orkiszową pełnoziarnistą typ 1850?
No nie bardzo, mąka pełnoziarnista to nie mąka jasna, bułki wyjdą zbite, nie będą to na pewno delikatne bułeczki maślane. Na blogu są inne przepisy na wypieki pełnoziarniste 🙂
Czy te bułeczki można przechować? Jeżeli tak, to w czym? Czy można je zamrażać i w jakim opakowaniu? Proszę o odpowiedż, na emaila, to dla mnie ważne.
Oczywiście, że można przechowywać np. w chlebaku jak każde inne pieczywo. A mrozimy luzem, nie potrzebne opakowanie, potem wystarczy tylko włożyć do piekarnika i odgrzać 🙂
Czy dobrze zrozumialam-morze bułeczki już upieczone czy surowe???
Miało być mroze
Tak, mrozimy już upieczone bułki 🙂
Świetny przepis. Bułeczki wychodzą idealnie. 🙂
Cieszę się 🙂
Pyszne 🙂
Ciesze się 🙂
Zrobiłem i wyszły super… 🙁
Cieszę się 🙂
Dzień dobry. Jak robimy rozczyn ze świeżych drożdży do tych bułeczek?
?
Taki poradnik jest na blogu: https://smakowitychleb.pl/jak-zrobic-zaczyn-drozdzowy/ 🙂
Witam, piekę domowe pierożki i powiem wam że na 6 szkl maki, 1 litara mleka…. Czyli wieksze proporcje daje pol kostki drożdży. Z drozdzami nie można przesadzić, ale ciasta drożdżowe trzeba dlugo wyrabiac, ja to zawsze ze robie ręką. Aż do monentu gdy zacznie sie odklejac platami od miski i dobrze by bylo od reki. Ale trzeba cierpliwosci. Później musi dlugo rosnąć, po wyrobieniu buleczek czy pierozkow znowu musi rosnąć. Tak mnie babcia nauczyła.
Technik wyrabiania i przygotowywania ciasta drożdżowego jest mnóstwo, dlatego jest też tyle przepisów na blogu 🙂 Zależy jaki chcemy efekt uzyskać itp.
Witaj ponownie ? Chciałam tylko powiedzieć ze dobrze ujęłaś tytuł tego posta – Idealne bułeczki maślane ? Wyszły mi IDEALNE ? Dziękuje za ten przepis. Pozdrawiam ?
Super!
Świetny przepis 🙂 od dawna myślałam o przygotowaniu takich bułeczek, a teraz wreszcie mam dobry przepis na nie 🙂
PS Śliczne zdjęcia
Cieszę się, że się podobają i czekam na wrażenia jak smakowały 🙂
Witaj, ile dac swiezych drozdzy ?
2 razy więcej niż suszonych, czyli 15 g, robimy z nich oczywiście wcześniej rozczyn 🙂
Witam
Czy moge zrobic ciasto wieczorem, wstawic na noc do lodowki i rano upiec buleczki?
Dzień dobry,
Generalnie tak, ale wydaje mi się, że lepiej uformować bułki przed włożeniem ich do lodówki, bo potem ciasto rano będzie zbyt zimne i zbite. Proponuję zatem albo po wyrobieniu ciasta odczekać godzinę, uformować bułki, włożyć do lodówki, rano doprowadzić do temperatury pokojowej i upiec. Druga opcja to włożenie ciasta do lodówki zaraz po wyrobieniu i pozostawienie na noc, rano formujemy bułki i zostawiamy pod przykryciem na 30-60 minut i dopiero wtedy pieczemy 🙂