Hot cross buns na zakwasie
Zdążyłam przygotować jeszcze jeden przepis przed świętami. Co prawda już trochę za późno, aby ktoś jutro w Wielkanoc miał czas je upiec, ale zawsze to można zrobić w leniwy Lany Poniedziałek 🙂
Hot Cross Buns to charakterystyczne angielskie bułeczki, wypiekane w okresie wielkanocnym. Są delikatnie słodkie, często zawierają bakalie lub przyprawę korzenną, wypiekane są na drożdżach, wyróżniają się tym, że są ozdabiane ciastem, w taki sposób, że po upieczeniu mają z wierzchu krzyż. Dodatkowo polewa je się syropem cukrowym dla koloru i smaku. Tym razem jednak postanowiłam upiec ich wariację w wersji na zakwasie.
To zdecydowanie propozycja dla słodkich obżartuchów, chociaż wbrew pozorom nie są znowu też tak słodkie, jakby się to mogło wydawać.
Wszystkim czytelnikom życzymy radosnych, a przy tym spokojnych Świąt, spędzonych w rodzinnej i wiosennej atmosferze, przy apetycznie zastawionym stole 🙂
Zakwas żytni
Żeby upiec Hot cross buns na zakwasie potrzebny jest aktywny zakwas żytni. Jeśli nie masz go w domu, a chcesz wyhodować samodzielnie swój zakwas, to tutaj znajdziesz mój poradnik Zakwas żytni – krok po kroku. Jeśli już masz wyhodowany zakwas żytni, a do tego dokarmiony i aktywny – możesz zacząć przygotowania! Przeczytaj przepis na chleb i napełnij dom zapachem smakowitego chleba.
Jakieś pytania o pieczenie chleba w domu?
W razie wątpliwości piszcie w komentarzu pod przepisem. Chętnie dowiem się też, jak smakowały Wasze domowe wypieki 🙂
Wasze komentarze