Przepis

wyrabianie
6 min
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy cukier, przyprawę korzenną, sól, aktywny zakwas i jajko. Powoli wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem przez 4 minuty. Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i jeszcze miksujemy przez ok 2 minut, aż ciasto wchłonie masło.
wyrastanie
180 min
wyrastanie
2. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na 3 h.
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
3. Ciasto podsypujemy mąką i formujemy 9 bułeczek. Formę (u mnie okrągła, ale może to być nawet długa keksówka) smarujemy masłem i układamy w niej ciasto bułeczki według fantazji, przykrywamy ściereczką na godzinę.
przygotowywanie wierzchu
4 min
przygotowywanie wierzchu
4. W tym czasie przygotowujemy ciasto na \\\\\\\\\\\\\\\"krzyżyki\\\\\\\\\\\\\\\", czyli mieszamy ze sobą mąkę (100 g), olej i wodę, mieszamy trzepaczką do uzyskania gładkiej masy.
przygotowywanie wierzchu
10 min
przygotowywanie wierzchu
5. W rondlu umieszczamy cukier, dodajemy wodę i podgrzewamy na małym ogniu przez 10 minut, aż zgęstnieje i powstanie syrop.
pieczenie
40 min
pieczenie
6. Po godzinie piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wyrośnięte bułeczki dekorujemy przy pomocy szprycy, zostawiając z ciasta charakterystyczny kształt krzyża. Bułeczki pieczemy przez 40 minut, następnie wbijamy patyczek, jeśli będzie suchy - bułeczki są upieczone. Po upieczeniu hot cross buns polewamy syropem i zostawiamy do ostygnięcia.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej