Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy cukier, przyprawę korzenną, sól, aktywny zakwas i jajko. Powoli wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem przez 4 minuty. Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i jeszcze miksujemy przez ok 2 minut, aż ciasto wchłonie masło.
wyrastanie
wyrastanie
2. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na 3 h.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Ciasto podsypujemy mąką i formujemy 9 bułeczek. Formę (u mnie okrągła, ale może to być nawet długa keksówka) smarujemy masłem i układamy w niej ciasto bułeczki według fantazji, przykrywamy ściereczką na godzinę.
przygotowywanie wierzchu
przygotowywanie wierzchu
4. W tym czasie przygotowujemy ciasto na \"krzyżyki\", czyli mieszamy ze sobą mąkę (100 g), olej i wodę, mieszamy trzepaczką do uzyskania gładkiej masy.
przygotowywanie wierzchu
przygotowywanie wierzchu
5. W rondlu umieszczamy cukier, dodajemy wodę i podgrzewamy na małym ogniu przez 10 minut, aż zgęstnieje i powstanie syrop.
pieczenie
pieczenie
6. Po godzinie piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wyrośnięte bułeczki dekorujemy przy pomocy szprycy, zostawiając z ciasta charakterystyczny kształt krzyża. Bułeczki pieczemy przez 40 minut, następnie wbijamy patyczek, jeśli będzie suchy - bułeczki są upieczone. Po upieczeniu hot cross buns polewamy syropem i zostawiamy do ostygnięcia.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 5 godz 10 min
Czas wyrastania: 4 godz 30 min
Czas wypieku: 40 min