Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę, kakao, cukier i drożdże wsypujemy do misy. Wlewamy powoli letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez kilka minut.
wyrastanie
wyrastanie
2. Elastyczne ciasto przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 1,5-2 godziny.
formowanie
formowanie
3. Po tym czasie dzielimy wyrośnięte ciasto na 2 części. Z każdej z nich formujemy długie i cienkie paluchy, które układamy na blasze wyłożonej pergaminem.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Grissini pieczemy przez 15 minut. Najlepiej smakują świeżo upieczone.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 2 godz 15 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 15 min