Dzisiaj chciałam Wam pokazać przepis na prosty chleb z maszyny. Uważam, że automat do wypieku chleba ma wiele zalet, ale też i wad.

Przyznam, że osobiście wolę włożyć w pieczenie chleba więcej serca, samodzielne go wyrabiając i formując. Lubię moment w którym po pierwszym wyrastaniu widać pierwsze efekty pracy nad chlebem :)

Jednak korzystam od czasu do czasu z automatu, szczególnie w dni, których jestem zabiegana. Ciasto na chleb zrobione tą metodą zawsze jest świetnie wyrobione. Pieczenie z automatem jest bardzo wygodne, wystarczy wrzucić do formy w odpowiedniej kolejności składniki i czekać na efekt.

Chleb z maszyny w smaku jest naprawdę pyszny, jego przykładem może być klasyczny, biały chleb francuski. Ma chrupiącą skórkę i mięciutki środek, a dodatek ziół prowansalskich nadaje mu ciekawego smaku. Warto spróbować, by przekonać się do eksperymentów z automatem :)

Francuski chleb z automatu
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
 
Składniki
  • 400 g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • 220 ml wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka soli
  • łyżka cukru
  • 3/4 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
Instrukcja
  1. W formie automatu umieszczamy składniki według kolejności: woda, oliwa, sól, cukier, przesiana mąka, suszone drożdże. Nastawiamy 2 program pieczenia, wybieramy wagę chleba 700 g i średni kolor zarumienienia.
  2. W momencie w którym automat wyda dźwięk świadczący o tym, że to moment na dodanie pozostałych składników, dosypujemy zioła prowansalskie.
  3. Gdy chleb będzie upieczony automat wyda z siebie charakterystyczny dźwięk. Wyjmujemy wtedy formę z automatu i wyciągamy z niej chleb. Przed spożyciem studzimy.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 4.55 z 11 ocen