Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, sól i oliwę. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez 5 minut.
wyrastanie
wyrastanie
2. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w misie na 3,5 h.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po tym czasie skrapiany żaroodporną formę (28 cm) oliwą. Z ciasta formujemy okrągły placek i przekładamy do formy, przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Wierzch focacci dekorujemy oczyszczonymi kurkami i listkami rozmarynu. Skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 i dopiekamy jeszcze 10-15 minut.
Smakowita
Upieczoną focaccię chwilę studzimy. Podajemy ze Smakowitą Pajdą z cebulką i jabłkiem.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 4 godz 30 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 30 min