Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, sól i oliwę. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez 5 minut.
wyrastanie
210 min
wyrastanie
2. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w misie na 3,5 h.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Po tym czasie skrapiany żaroodporną formę (28 cm) oliwą. Z ciasta formujemy okrągły placek i przekładamy do formy, przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu
pieczenie
35 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Wierzch focacci dekorujemy oczyszczonymi kurkami i listkami rozmarynu. Skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 i dopiekamy jeszcze 10-15 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej