Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy drożdże i sól. Stopniowo wlewamy letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez kilka minut.
wyrabianie
60 min
wyrabianie
2. Elastyczną kulę z ciasta przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy lub wałkujemy z ciasta duży prostokąt o grubości 1-2 cm. Przekładamy go na blachę wyłożoną pergaminem. Przykrywamy i zostawiamy na 20-30 minut.
pieczenie
20 min
pieczenie
4. W cieście robimy dziurki palcem, wbijamy w ciasto owoce czerwonej porzeczki i kawałki sera pleśniowego. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i skrapiamy oliwą. Tak przygotowany chlebek wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 20 minut w 220 stopniach.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej