Ajjj! Zrobiło się naprawdę zimno! Dlatego powoli zaczynam szukać alternatywnych metod ogrzewania. Mój ostatni wynalazek wiąże się oczywiście z przygotowywaniem chleba. Zeszłej zimy ogrzewałam się przy rozgrzanym piekarniku, w którym piekłam bochenki, a teraz ukojenie moim zimnym rękom przynosi ciepłe ciasto chlebowe. Po dodaniu do ciasta ciepłej wody zwykle zaczyna się etap zagniatania. Zagniatam więc ciepłe ciasto z największą przyjemnością, przyjemnie ogrzewając przy tym ręce. No i mam dwie pieczenie na jednym ogniu- rozgrzewkę dla rąk i naprawdę porządnie zagniecione ciasto:)

focaccia orzechowa

Bardzo lubię robić focaccię. Staram się jednak nie przesadzać, gdyż świeża focaccia jest tak pyszna, że zwykle nie mogę się powstrzymać od wyjadania zbyt dużych porcji wieczorową porą. Jednak raz na jakiś czas... Gruszki to królowe jesieni, właśnie teraz smakują najlepiej. W charakterystycznych dla focacci dziurkach umieszczam ich kawałki na przemian z pasującymi do nich jak ulał orzechami włoskimi. Fanów serów pleśniowych zachęcam dodatkowo do eksperymentów pod tym kątem, bo świetnie się tu sprawdzą. Ja jednak wolę "czystą wersję" i taką wam dzisiaj prezentuję.
Focaccia z gruszką i orzechami włoskimi
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Składniki
  • 450 g mąki pszennej chlebowej
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • pół gruszki
  • 10 orzechów włoskich
Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki w misce. Zagnieć ciasto aż osiągnie elastyczną, jednolitą konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
  2. Pozostaw ciasto w misce, przykryj ją materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. Ciasto powinno znacznie urosnąć.
  3. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj tworząc prostokąt wielkości brytfanki do pieczenia.
  4. Brytfankę wyłóż papierem do pieczenia i przenieś do niej ciasto chlebowe.
  5. Odstaw pod przykryciem szmatki jeszcze na ok. 45 minut.
  6. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  7. W focaccię, w równomiernych odstępach powbijaj na przemian gruszkę i orzech włoski.
  8. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 minut, aż lekko zbrązowieje.
  9. Przed podaniem, gdy będzie jeszcze ciepła, możesz polać ją dodatkową porcją oliwy.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen