Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, przyprawy, jajko, cukier i sól. Powoli wlewamy letnie mleko na przemian z topionym masłem i wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aż osiągnie formę elastycznej kuli.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
2. Przekładamy ją do misy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1,5 h w ciepłym miejscu.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat (w razie potrzeby podsypujemy). Ciasto zawijamy według wybranego sposobu i przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Przykrywamy na 30 minut.
formowanie
5 min
formowanie
4. Sposób I: Ciasto dzielimy na 3 części, robimy wałeczki i zaplatamy je jak warkocz.
formowanie
5 min
formowanie
5. Sposób II: Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm. Wierzch smarujemy cynamonowym masłem lub innym nadzieniem. Zawijamy jak roladę, przecinamy przez środek na pół, zostawiając końcówkę. Zaplatamy jak warkocz, końce rolady łączymy tworząc wieniec.
formowanie
5 min
formowanie
6. Sposób III: Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm. Wierzch smarujemy cynamonowym masłem lub innym nadzieniem. Zawijamy jak roladę, którą dzielimy na trójkąty. Środek każdego trójkąta z farszem spłaszczamy palcem lub łyżką. Tak uformowane bułeczki kładziemy na blasze.
pieczenie
18 min
pieczenie
7. Wyrośnięte bułeczki lub chleb smarujemy żółtkiem z mlekiem i posypujemy wybranym dodatkiem. Pieczemy w rozgrzanym piecu do 200 stopni przez 18 minut. Studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej