Słodki chleb pszenno-żytni na zakwasie |
Author: Tosia
Prep time: 5 hours
Cook time: 35 mins
Total time: 5 hours 35 mins
- 200 g aktywnego zakwasu żytniego
- 130 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 300 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 180 ml letniej wody
- 4 łyżki cukru trzcinowego + 1 do posypania
- Mąki ze sobą mieszamy.
- Dodajemy zakwas oraz cukier.
- Stopniowo wlewamy letnią wodę i mieszamy ze sobą składniki, aż do połączenia.
- Formę - szeroką prostokątną lub keksówkę (od tego zależy kształt i wysokość chleba), smarujemy odrobiną masła lub oleju. Wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do środka ciasto na chleb. Foremkę przykrywamy czystą ściereczką i stawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce np. pod kaloryfer albo wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 40 stopni. Po 5 godzinach, gdy ciasto urośnie, rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni.
- Wierzch ciasta smarujemy wodą i posypujemy cukrem. Foremkę z chlebem wkładamy do piekarnika i pieczemy 35 minut. Następnie wyjmujemy z pieca, z formy i studzimy przed podaniem na kuchennej kratce.
Recipe by Smakowity Chleb at https://smakowitychleb.pl/slodki-chleb-pszenno-zytni-na-zakwasie/
2.2.8